fbpx Skip to content
Samenspraak Uitvaartzorg: over Marion Bollongino
Samenspraak Uitvaartzorg: over Marion Bollongino

Wie ben ik

Ik ben Marion Bollongino Leegsma, moeder van drie kinderen en daarnaast bonusmoeder van de vier kinderen van mijn man. Ik ben geboren en getogen in Hilversum en woon sinds 2011 in het mooie Twente. 

In 2017 ben ik gestart met de opleiding tot uitvaartbegeleider. Nadat ik deze in maart 2018 succesvol heb afgerond ben ik gestart met mijn persoonlijke kleinschalige uitvaartonderneming onder de naam Samenspraak Uitvaartzorg.

Het vak uitvaartbegeleider heeft mij altijd getrokken. Dit betekenisvolle werk, waarin mijn organisatietalent en mijn levenservaring perfect samenkomen, is mijn passie. Het vormgeven van de uitvaart die in harmonie is met de manier waarop men in het leven heeft gestaan is mijn missie.

Ook ik ben in mijn leven diverse keren geconfronteerd met de pijn van het verdriet van het wegvallen van een dierbare. Een te vroeg gestorven vriendin, een kind dat het levenslicht slechts kort mocht zien, een goede vriend die omkwam in het verkeer, een dierbare oom die ik te lang niet had gesproken…

Tijdens de uitvaarten stelde ik me voor hoe ik het zelf zou doen als uitvaartbegeleider. Tot in detail hield ik alles in het oog, alles wilde ik weten en zien. Intussen was ik er voor de familie, stond ze bij wanneer nodig en gaf advies in die moeilijke periode. Ik zag daarna de dankbaarheid in hun ogen.

Ik volgde mijn hart!

Nadat mijn vader in 2017 overleed zat ik, in de week van de uitvaart, met mijn verdrietige moeder aan tafel. We waren druk geweest met het invullen van de uitvaart. Zijn “uitvaartscript” lag al jaren klaar, regelmatig werd er iets doorgestreept of aangevuld. Zijn laatste “feest” zou zo zijn zoals hij dat wilde. Hij hield de regie, zoals hij dat gedurende zijn leven ook altijd heeft gedaan.

Die middag uitte mijn moeder haar onvrede over de uitvaartbegeleider met wie we te maken hadden. Er was geen ‘klik” en dat maakte haar nog verdrietiger.

Voorzichtig vertelde ik haar dat ik al jaren met de gedachte speelde om een opleiding te volgen tot uitvaartbegeleider en mijn eigen kleinschalige uitvaartonderneming te starten. Ze keek mij aan en zei: Oh ja, ik denk dat jij dat uitstekend kan, daar ben je heel geschikt voor. 

Een heel waardevol moment, zo kort na het overlijden van mijn vader, haar man waar ze meer dan 70 jaar mee samen is geweest. Het heeft mij de kracht gegeven om het roer definitief om te gooien en mijn hart te volgen.