fbpx Skip to content

 

Samenspraak Uitvaartzorg:Traditie
Samenspraak Uitvaartzorg:Traditie

Kersttraditie

Al bijna twintig jaar schuiven wij op kerstavond aan bij mijn broer om een avondje te gourmetten.
Ik ben niet echt een fan van gourmetten. 

De geur, de herrie en de hitte, dat gedoe met die elektradraden over tafel en niet te vergeten de grote hoeveelheden vlees. Het staat mij eigenlijk altijd een beetje tegen. 

Het gezelschap daarentegen is altijd meer dan aangenaam.
Wisselend, maar altijd een vaste kern. Onze vader en moeder. Mijn broer en zijn vrouw. De kinderen, met of zonder partner. Mijn kinderen, de ene keer wel, de andere keer niet. 

Wij zijn een familie van tradities. We proosten met champagne bij ontvangst. Het vlees komt van de beste slager uit Hilversum. Voor de vegetariërs is er een mooi alternatief. Op de wijn wordt zeker niet bezuinigd. 
Zijn vrouw zorgt voor een stijlvol gedekte tafel en de opgemaakte logeerbedden. 
De zoons maken een overdadig voorgerecht. Ik maak Pavlova. Één jaar bedacht ik iets anders maar dat viel niet in goede aarde. 
Iedereen kleedt zich feestelijk en uitbundig. Een chique kerstjurk voor de dames, een smoking met strikje voor de mannen. Een foute kersttrui. Of alle mannen met zo’n stropdas die een muziekje speelt als je erop drukt.

Een traditie waarvan wij houden. 

Er zijn jaren geweest waarin we afscheid hebben moeten nemen van een dierbare, door ziekte of door ouderdom. Zij worden nooit vergeten. Er zijn ook jaren geweest dat we een geliefde hebben moeten missen door het beëindigen van relaties, maar ook jaren, waarin we nieuwe geliefden hebben mogen verwelkomen en omarmen.

Kerst 2020

Maar nu, Kerst 2020 is het anders.

Wie zullen er aanschuiven die avond? Vier uitwonende kinderen, drie met vaste partner, een moeder van 93! Er zal gekozen moeten worden, een onmogelijke keuze.
Wij blijven in elk geval thuis dit jaar. Wij sluiten virtueel aan! Zoom of FaceTime. Gelukkig dat die mogelijkheid er wel is. 

Maar wat zullen we het missen, wat zal het voelbaar zijn.

En wat hopen wij dat we in 2021 onze zo geliefde traditie weer kunnen voortzetten.