fbpx Skip to content

Begraven of cremeren. Beeld van crematorium
hoofdfoto_duo_0002_210324 Marion - Samenspraak Uitvaartzorg 00634.jpg

Begraven of cremeren?

Tegenwoordig is het cremeren populairder dan begraven. Zo’n 66 procent van de Nederlanders kiest er voor zicht te laten cremeren.

Toch zien we een lichte daling  ten opzichte van eerdere jaren. Dit heeft vooral te maken met de mogelijkheid van het natuurbegraven.

De wens tot begraven of cremeren wordt veelal van te voren al vastgelegd. Mondeling of via een uitvaartwensen boekje. Het komt ook voor dat er geen wens kenbaar is gemaakt, dan is het aan de nabestaanden de beslissing te maken. Om een keuze te kunnen maken is het handig om de verschillen tussen begraven en cremeren te weten.

Begraven

Een voordeel van begraven kan zijn dat er een plekje is waar je heen kan. Vooral voor kinderen kan dit belangrijk zijn, zeker als een ouder overlijd als zij nog jong zijn.
Begraven is meestal duurder dan cremeren. De aanschaf of huur van een graf is hoog, daarnaast worden er, afhankelijk van de gemeente, kosten voor het De grafrechten worden voor een periode aangekocht  en moeten na 10. 15 of 20 jaar weer worden verlengd. 

Natuurbegraven

Een graf in de natuur, geen rijen met stenen monumenten, maar bomen.
Het graf  gaat op in de natuur, er is geen onderhoud nodig. Er zijn geen bijkomende kosten, want je koopt het graf voor eeuwig.
Met coördinaten is de plek van het graf gemakkelijk terug te vinden.

Crematie

Bij het cremeren wordt de kist in een speciale crematieoven geplaatst. Door de grote hitte in de oven vergaat de kist. Het gemiddelde crematie proces duurt ongeveer vijf kwartier. De overgebleven as wordt vervolgens fijn gemalen. Volgens de wet blijft de as één maand bewaard bij het crematorium, daarna krijg je bericht om de as op te halen.
De as wordt bewaard in een speciale asbus.

De kosten voor crematie verschillen sterk per crematorium.

Als nabestaande heb je na de crematie geen onderhoud. De keuze wat er met de as gaat gebeuren is vrij. Hoewel het wel zo is dat de as niet zonder toestemming van de eigenaar van een stuk grond, mag worden verstrooid.